Melasa – alternatywa dla cukru

Czym jest melasa i jak powstaje?

Melasa jest produktem ubocznym produkcji i rafinowania cukru spożywczego, będącym zarazem jego zdrowszym zamiennikiem. Jej nazwa wywodzi się z łaciny i w dosłownym tłumaczeniu oznacza “przypominająca miód”. Dla niewielu osób wciąż nieznana, i przez wielu niedoceniana. To słodki, gęsty syrop o ciemnej barwie, uzyskiwany podczas produkcji białego cukru po jego krystalizacji. Przez swoją barwę jest nazywana coraz częściej “czarnym złotem”. Ze względu na surowiec z jakiego jest pozyskiwana istnieją jej trzy rodzaje:

  • melasa buraczana, uzyskiwana podczas produkcji cukru buraczanego,
  • melasa trzcinowa, powstająca przy produkcji cukru trzcinowego,
  • melasa karobowa, wytwarzana z owoców drzewa świętojańskiego.

Jakie są właściwości melasy?

Często bywa ona traktowana jako odpad i uważana za niezdrową i bezwartościową. W ostatnim czasie coraz więcej osób zaczyna doceniać jej właściwości i rezygnować na jej rzecz z tradycyjnego cukru oraz innych słodzików.

Melasa jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych, między innymi magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, chrom i kwas foliowy, oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Posiada indeks glikemiczny zbliżony do cukru, ale połowę mniej kalorii i zdecydowanie wyższą wartość odżywczą. Według badań może pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu, oraz pomagać stabilizować poziom cukru we krwi, a także wspomagać odporność i poprawiać wydolność serca. Korzystnie działa na układ trawienny i reguluje pracę układu nerwowego, pełni funkcję antyoksydantu i usuwa wolne rodniki, oraz wspiera zdrowie jelit.

Walory smakowe i pomysły na wykorzystanie melasy


Melasa ma słodki, karmelowy smak i może być z powodzeniem stosowana nie tylko jako słodzik do napojów, ale także jako dodatek do wypieków i innych deserów. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sosów i marynat. Coraz częściej melasa jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym jako składnik mydeł, maści, kremów i balsamów do ciała. Jest środkiem leczącym choroby dermatologiczne skóry, trądzik, rany po oparzeniach i trudno gojące się wrzody. Jest produktem ogólnodostępnym i niedrogim, który warto posiadać w swoim domu.