Babka serowa

BABKA SEROWA

59 dkg chudego twarogu, 10 dkg drobno utartego sera żółtego, 1 buteleczka jogurtu, 1 cebula, 1 papryka świeża lub konserwowa, 2 ogórki kwaszone lub konserwowe, 3 dkg (8 płaskich łyżeczek) mielonej żelatyny, sól, mielona papryka
Do przybrania: natka pietruszki i 2—3 pomidory

Twaróg utrzeć lub zemleć w maszynce. Żółty ser zetrzeć na tarce z drobnymi otworami i utrzeć z jogurtem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, biorąc jej podwójną objętość (16 łyżeczek). Cebulę, paprykę oraz kwaszone lub konserwowe ogórki drobno posiekać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, wlać do twarogu i razem ucierać. Dodać posiekane dodatki, doprawić do smaku solą i papryką. Przygotowaną masę przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą i wynieść w chłodne miejsce do stężenia. Zastudzoną babkę wyjąć na półmisek i przybrać cząstkami pomidorów i natką pietruszki. Podawać z pieczywem i masłem.