Befsztyk tatarski

BEFSZTYK TATARSKI I

40 dkg mięsa (najlepiej polędwicy wołowej), 1—2 żółtka, 2 cebule lub 4 szalotki, 3 łyż. kaparów, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka oliwy, natka pietruszki, sól, pieprz, liście sałaty

Oczyszczoną z tłuszczu i powięzi polędwicę zemleć w maszynce do mięsa z sitkiem o dużych otworach. Wymieszać z drobno posiekanymi cebulami lub szalotkami i natką pietruszki. Dodać do masy żółtka, posiekane kapary, musztardę, sól, pieprz i oliwę. Uformować befsztyk na małym półmisku w wałek lub piramidkę. Dookoła ułożyć liście sałaty.

Podawać z pieczywem natychmiast po przyrządzeniu.


BEFSZTYK TATARSKI II (GARNIROWANY)

35—40 dkg mięsa z polędwicy, 4 żółtka, sól, pieprz

Garnitur : 2 korniszony lub 1 ogórek konserwowy, grzybki marynowane, ewentualnie kapary, sardynki, 4 sardele lub 1 filet ze śledzia, cebula, rzodkiewki, 4 liście sałaty, oliwa

Mięso posiekać drobno lub zemleć, doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 spłaszczone befsztyki, o grubości ok. 3 cm; boki i wierzch wyrównać nożem. Każdy befsztyk ułożyć na oddzielnym deserowym talerzyku, zrobić zagłębienie w środku i wpuścić w nie ostrożnie po jednym żółtku. Naokoło obłożyć posiekaną cebulą skropioną octem od grzybków, posiekanymi grzybkami (prawdziwki lub rydze), kaparami, korniszonami lab ogórkiem konserwowym, połową sardynki (bez kręgosłupa) lub 1 sardelą albo posiekanym śledziem, pokrajanymi na cienkie plasterki rzodkiewkami i liśćmi sałaty. Ułożone dodatki skropić oliwą.

Uwaga: można podawać z wszystkimi wymienionymi lub też z dowolnie wybranymi dodatkami.


BEFSZTYK TATARSKI III

35—40 dkg gotowego, świeżego „tatara”.

„Tatar” jest już dostatecznie przyprawiony, wystarczy więc tylko uformować z niego porcje. Można podawać je z garniturem, jak w przepisie befsztyk fi lub z dowolnymi dodatkami, np. z ostrymi sosami (ketchup lub angielski), z czosnkiem, z przyprawami ziołowymi (natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha) lub korzennymi (pieprz cayenne), i musztardą wymieszaną z oliwą itp.

Wszystkie przyprawy zaostrzające smak są tu dozwolone i każdy może dobrać najbardziej odpowiadające swoim upodobaniom