Chrzan

CHRZAN Z KWASKIEM CYTRYNOWYM LUB OCTEM

10—15 dkg chrzanu, kwasek cytrynowy lub ewentualnie ocet winny 6-procentowy, sól, cukier

Zdrowe, jędrne korzenie chrzanu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Najlepiej robić to w głębokiej misce, przykrytej ściereczką, by uchronić oczy przed działaniem ostrych olejków eterycznych. Utarty chrzan sparzyć niewielką ilością wrzątku z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu, soli i cukru. Przykryć i wystudzić.

Podaje się do mięs i wędlin na zimno oraz do ryb, szczególnie słodkowodnych.


CHRZAN ZE ŚMIETANĄ

10—15 dkg chrzanu, sok z 1 cytryny, sól, cukier, 4—6 łyżek śmietany

Chrzan zetrzeć, jak podano w poprzednim przepisie, skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i cukrem.

Dodatek do tych samych potraw, co chrzan z octem, nadaje się też do jaj gotowanych na twardo.