Jaja a la Kasyno

JAJA A LA KASYNO I (FASZEROWANE RYBĄ)

4 jaja ugotowane na twardo, 10 dkg gotowanej lub pieczonej ryby, 2 łyżki gęstego sosu: majonezowego, sól, pieprz, 20 dkg pomidorów i pół małej cebulki, szczypior, 5 dkg zanudzonej galarety rybnej, 4 łyżki gęstego sosu majonezowego

Ugotowane i ostudzone jaja obrać ze skorupek, przykrajać wzdłuż na pół i wyjąć ostrożnie żółtka. Ściąć od spodu każdej połówki cienki plasterek białka, by łatwiej było je ustawić. Rybę obrać ze skóry i ości, pokruszyć widelcem. Ucierać w miseczce żółtka z rybą, dodając sos majonezowy oraz soli i pieprzu do smaku. Nałożyć masę do białek, wyrównać nożem formując z masy kształt jaja. Zrobić sałatkę z pomidorów lub pokrajać je w ćwiartki czy ósemki, doprawić sokiem z cytryny solą i pieprzem. Ułożyć połówki jaj między plastrami pomidorów, każdą polać sosem majonezowym, ubrać szczypiorkiem i drobno posiekaną galaretą rybną.


JAJA A LA KASYNO II (FASZEROWANE MIĘSEM)

4 jaja ugotowane na twardo, 10 dkg szynki, ozora albo pieczeni z cielęciny czy wieprzowiny, 2 łyżki gęstego sosu majonezowego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 20 dkg pomidorów, sól, pieprz, sok z cytryny i pól malej cebulki albo 20 dkg sałatki jarzynowej, 5 dkg galarety mięsnej, 4 łyżki gęstego sosu majonezowego lub tatarskiego, kilka gałązek pietruszki

Jaja przygotować, jak podano w poprzednim przepisie. Mięso zemleć w maszynce, utrzeć w miseczce z żółtkami oraz majonezem, dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przyrządzić sałatkę z pomidorów, doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub rozłożyć na półmisku warstwę sałatki jarzynowej. Masę nałożyć do białek i wygładzić nożem odtwarzając kształt jaja. Połówki jaj ułożyć między plastrami lub cząstkami pomidorów albo położyć je na sałatce jarzynowej. Polać z wierzchu sosem majonezowym czy tatarskim. Ubrać pietruszką i posiekaną galaretą.


JAJA A LA KASYNO III (FASZEROWANE KURĄ)

4 jaja ugotowane na twardo, 10 dkg resztek pieczonej lub gotowanej kury, 1—2 łyżki gęstej świeżej śmietany, sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, 20 dkg pomidorów lub papryki czerwonej, zielonej lub żółtej, 1 mała cebula i 1—2 łyżki zaprawy do sałat z oleju i soku cytrynowego, 3 łyżki gęstego sosu majonezowego, 1 łyżka ketchupu, kilka gałązek pietruszki

Jaja przygotować, jak podano w poprzednich przepisach. Mięso kury obrać ze skóry i kości i zemleć w maszynce. Wymieszać na gęstą masę, rozcierając z ugotowanymi żółtkami i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą (słodka nadaje barwą, ostra — smak). Nałożyć masę do połówek białek i uformować nożem. Przygotować sałatkę z pomidorów lub papryki, przyprawić zaprawą do sałat zrobioną z oleju oraz soku z cytryny, soli i pieprzu. Sałatkę ułożyć między połówkami jaj. Przygotować sos, mieszając majonez z ketchupem.

Kto lubi sos o ostrzejszym smaku, może doprawić go papryką. Jaja polać sosem i ubrać listkami pietruszki


JAJA A LA KASYNO IV (FASZEROWANE WĘDZONĄ RYBĄ)

4 jaja ugotowane na twardo, 15 dkg wędzonej ryby (pikling, szproty, makrela), 2—3 łyżki majonezu lub oliwy, sok z cytryny, ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz, 20 dkg sałatki jarzynowej, 4 łyżki gęstego majonezu, kilka plasterków ogórka konserwowego lub korniszona albo pomidor lub marynowana papryka, kilka gałązek pietruszki

Jaja przygotować, jak podano w poprzednich przepisach. Rybę obrać ze skóry oraz ości (powinno być ok. 10 dkg czystego mięsa), pokruszyć ją widelcem i rozetrzeć dokładnie w miseczce razem z ugotowanymi żółtkami. Dodać sok i ćwierć łyżeczki skórki otartej z umytej i wyparzonej cytryny. Wlać oliwę lub sos majonezowy, wyrobić wszystko na dość gęstą masę, którą rozsmarować na połówkach białek wyrównując nożem. Układać połówki jaj na podkładzie z sałatki jarzynowej, polać każde gęstym sosem majonezowym, udekorować plasterkami ogórka konserwowego lub korniszona, paseczkami papryki (konserwowanej lub świeżej) lub cząstką pomidora i listkiem pietruszki.


JAJA A LA KASYNO V (FASZEROWANE PASZTETEM DROBIOWYM LUB RYBNYM)

4 jaja ugotowane na twardo, 10 dkg pasztetu z drobiu, wątróbek drobiowych lub rybnych, 1—2 łyżki świeżej śmietanki kremowej, sól, pieprz, 20 dkg pomidorów, 5 dkg galarety mięsnej lub rybne, 4 łyżki sosu tatarskiego, kilka gałązek pietruszki 

Jaja przygotować jak podano w poprzednich przepisach. Żółtka rozetrzeć w miseczce, dodać pasztet z drobiu, wątróbek drobiowych lub rybnych oraz śmietankę kremową, aby otrzymać dość gęstą masę. Doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Pomidory podzielić na cząstki (ćwiartki lub ósemki). Nadziane masą połówki jaj układać między cząstkami pomidorów, które skropić zaprawą do sałat z oliwy i soku z cytryny. Całość obłożyć posiekaną galaretą mięsną lub rybną (zależnie od smaku użytego pasztetu). Jaja polać sosem tatarskim i ubrać listkami pietruszki.

Uwaga. Jaja a la kasyno są bardzo popularną na Węgrzech przekąską.