Jaja faszerowane

JAJA FASZEROWANE I

4 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3 dkg masła deserowego lub roślinnego, sól, pieprz lub cayenne albo ostra papryka, 2 pęczki ogrodowej rzeżuchy lub główka sałaty, pół pęczka rzodkiewki, sos vinaigrette

Jaja ugotowane na twardo ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Przekrajać każde wzdłuż, ostrożnie wyjąć żółtka, z białek odciąć od spodu mały plasterek, by można je było łatwo ustawić. Żółtka rozetrzeć w miseczce z musztardą i masłem deserowym lub roślinnym. Przyprawić do smaku — według upodobania — solą, pieprzem lub cayenne albo ostrą papryką. Ozdobić masą połówki jaj, wyciskając ją przez szprycę i formując w miejscu wyjętych żółtek — gwiazdki. Ubrać plasterkami rzodkiewek.

Okrągły lub podłużny półmisek wyłożyć umytą i osączoną rzeżuchą lub sałatą, na której ułożyć jaja. Przygotować sos vinaigrette: w miseczce rozmieszać ocet z solą, szczyptą cukru i pieprzem, dodać oliwy (patrz Sosy). Sos podać oddzielnie w małej sosjerce lub szklanym flakonie. Do tej przekąski podawać toasty i świeże masło.


JAJA FASZEROWANE II

4 jaja ugotowane na twardo, pół małej puszki koncentratu pomidorowego (ok. 35 g), 1—2 łyżek gęstego majonezu, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka, liście sałaty, listki pietruszki, 3—4 rzodkiewki

Jaja przygotować, jak podano w przepisie Jaja faszerowane I. Żółtka rozetrzeć w miseczce z koncentratem pomidorowym i majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Przygotowaną masą napełniać białka (w miejsce wyjętych żółtek), wyciskając ją przez szprycę. Ubrać plasterkami rzodkiewek i listkami pietruszki. Podawać na liściach sałaty.

Jaja można też podać nakładając masę (bez natki pietruszki), do białek, tak by odtworzyć kształt jaja. W ten sposób uformowane jaja posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Wyglądają bardzo efektownie, zwłaszcza podane z ćwiartkami pomidora lub różyczkami z rzodkiewek.


JAJA „MIMOZA”

4 jaja ugotowane na twardo, 1 mała główka sałaty, 1 łyżka natki pietruszki lub koperku, 2 łyżki gęstego majonezu, sól, pieprz

Ugotowane i ostudzone jaja obrać ze skorupek, przekrajać wzdłuż na pół. Wyjąć delikatnie żółtka, jedno zachowując, a trzy pokruszyć widelcem i wymieszać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i majonezem. Białka napełnić tą masą, pozostawione żółtko posiekać i posypać jaja po wierzchu. Układać na liściach sałaty, na podłużnym półmisku.