Jaja garnirowane

JAJA GARNIROWANE

Jaja ugotowane na twardo, majonez
Do garnirowania: polędwica, szynka, filety śledzi, korki z sardeli, sardynki z konserwy lub marynowane, plasterki łososia, papryka konserwowa, pomidory, świeże lub konserwowe ogórki, konserwowy groszek, kapary, plasterki cytryny, rzodkiewki, cząstki sałaty, natka pietruszki, koperek

Ugotowane jaja na twardo obrać ze skorupek i przekrajać wzdłuż na połowę nożem zamaczanym w gorącej wodzie. Ściąć od spodu cienki plasterek białka, by połówkę można było łatwiej ustawić. Następnie posmarować cienko gęstym majonezem w miejscu, na które będzie nałożona dekoracja. Formować małe ruloniki z polędwicy, szynki, wędzonego łososia, fileta śledzia lub marynowanej sardynki, ozdabiać kaparami, listkami pietruszki, koperku, cząstkami liści sałaty. Ładnie wyglądają też połówki jaj przybrane warzywami, np. plasterkami świeżego ogórka, rzodkiewki, plasterkami lub cząstkami pomidora, trójkącikiem lub paskiem papryki. Można też ułożyć na połówce jaja obrączkę z cebuli lub przekrajanego w poprzek owocu papryki, w której umieścić nieco groszku wymieszanego z majonezem. Można również wycisnąć przez szprycę twarożek doprawiony papryką.

Jaja garnirowane podaje się na płaskich, podłużnych półmiskach lub małych tackach. Zwłaszcza ładnie wyglądają, gdy układa się je rzędami, w każdym — połówki jaj przybrane inną dekoracją. Dobierając odpowiednio barwy, można uzyskać bardzo ciekawy efekt kolorystyczny, np. rząd jaj z rulonikami szynki, następny — z plasterkami ogórka, potem — z rulonikami śledzia, kolejny — z trójkątami papryki itd. Jest to lubiana i łatwa do przyrządzania przekąska.


JAJA GARNIROWANE SZYNKĄ LUB ŁOSOSIEM

4 jaja ugotowane na twardo lub półtwardo, 2 duże plastry szynki lub łososia (albo czarniaka a la łosoś), 4 łyżki galarety mięsnej lub rybnej, 4 liście sałaty

Ugotowane na twardo jaja ostudzić i obrać ze skorupek. Szynkę pokrajać w paski o szerokości 4 cm :i owijać nimi jaja, tak by część była widoczna. Można je też owijać w cienkie plastry łososia lub czarniaka a la łosoś. Ugarnirowane polać krzepnącą galaretą mięsną lub rybną, zależnie od tego, czy użyto szynki, czy ryby. Gotowe jaja układać na liściach sałaty na podłużnym półmisku.