Przekąski w innych kuchniach

We Francji przekąska nazywa się „hors d’oeuvre”, we Włoszech — ,,antipasto”, w Rosji — ,,zakuska”, w krajach skandynawskich — „smorgasbord”, w Niemczech — „Vorgericht”. Ale nie tylko nazwy, ale także dobór surowców jest różny.

Zależy to przede wszystkim od naturalnych bogactw danego kraju. W kuchniach krajów nadmorskich przeważa część przekąsek to potrawy z ryb morskich, małży, krabów czy innych skorupiaków. W krajach o bogatych zasobach wód słodkich, np. w Rosji i krajach naddunajskich — podaje się wiele przekąsek z ryb słodkowodnych; w Europie Południowej, słynącej z obfitości owoców i warzyw – te właśnie produkty znajdują zastosowanie przy przyrządzaniu zakąsek.

W krajach o zasobach doskonałej wysoko glutenowej pszenicy, np. we Włoszech, wśród przekąsek znajdują się liczne potrawy mączne. W kuchniach krajów o rozwiniętej hodowli bydła i wysokiej produkcji mleka chętnie przyrządza się przekąski z mięsa i serów, a tam, gdzie występują bogate lasy, jada się potrawy z dziczyzny i grzybów.

Przekąski cechuje wielka rozmaitość, szerokie zastosowanie wszelkich dostępnych surowców. Obserwuje się przy tym tendencje do przypominania danych potraw tradycyjnych i wprowadzania do jadłospisów wiejskich prostych dań, zgodnie z modą tzw. rustykalną. Równocześnie dzięki dużemu zainteresowaniu sprawami kulinarnymi i ich popularyzacji wiele osób przyrządza często w domu potrawy bardziej skomplikowane, stosując zmechanizowany sprzęt domowy.

Wskutek rozwijającej się turystyki obserwuje się wymianę spostrzeżeń z dziedziny kulinarnej. Z nowo poznanego kraju przywozi się często nowe przepisy. Równocześnie można zauważyć dążenie do planowania i przyrządzania posiłków, nawet okazjonalnych, zgodnie z zasadami nauki o prawidłowym żywieniu. Eliminuje się potrawy zbyt obfite, a staranne przygotowanie i eleganckie podanie przedkłada się nad ich ilość. Bogate w tłuszcz sosy majonezowe i śmietanowe zastępuje się vinaigrette i zaprawami, w skład których wchodzi jogurt lub kefir.

Propaguje się szeroko przekąski z warzyw i owoców. Wszystkie Se tendencje zasługują na rozpowszechnienie i u nas.