Rostbef po angielsku

ROSTBEF PO ANGIELSKU
(10—12 porcji)

1 kg rostbefu z kością, 5 dkg tłuszczu, sól, 1 dkg mąki;

Zaprawa z warzyw: 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać jak najcieniej, dodać cukier, utłuczone przyprawy oraz olej i wyrabiać energicznie aż puszczą sok. Mięso umyć, wytrybować kości, skrajać z wierzchu błonę, zbić tłuczkiem, obłożyć zaprawą z warzyw, ułożyć w kamiennym, porcelanowym lub emaliowanym naczyniu i wstawić do lodówki na 24 godz,, aby skruszało.

Następnie usunąć warzywa, mięso oprószyć mąką, w ostatniej chwili osolić i obsmażyć szybko ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i piec 15—20 min, Polewać często w czasie pieczenia tłuszczem i sosem, który uzupełniać małą ilością wody. Gdy mięso pod naciskiem noża wydziela różowy sok, wyjąć je z pieca i ostudzić.

Rostbef powinien być w środku krwisty. Podawać tak, jak polędwicę z rusztu.