Sałatka z buraków

SAŁATKA Z BURAKÓW I

80 dkg ugotowanych buraków
Sos vinaigrette: 3—4 łyżki oliwy lub oleju (sojowego albo słonecznikowego), 1 łyżka octu winnego 6-procentowego lub soku z cytryny, 1 mała cebula, natka pietruszki, sól, cukier, pieprz

Buraki obrać, pokrajać na plasterki, oprószyć lekko cukrem i pozostawić tak na kilkanaście minut. Przygotować sos vinaigrette z oliwy, soku z cytryny i przypraw, wy mieszać go z drobno posiekaną cebulką i nacią pietruszki. Buraki wymieszać z sosem, wyłożyć na salaterkę i przed podaniem oziębić w lodówce.


SAŁATKA Z BURAKÓW II

60 dkg ugotowanych buraków, 20 dkg jabłek o winnym smaku, 3—4 łyżki oliwy lub oleju (sojowego albo słonecznikowego), 1 łyżka soku z cytryny lub rozpuszczonego kwasku cytrynowego, kilka łuskanych orzechów włoskich, sól, cukier, pieprz, natka pietruszki

Obrane gotowane buraki i surowe jabłka pokrajać na plasterki. Orzechy grubo posiekać. Delikatnie wymieszać buraki i jabłka z sosem, posypać z wierzchu posiekanymi orzechami, ubrać gałązkami pietruszki.


ĆWIKŁA Z CHRZANEM

80 dkg buraków ćwikłowych, korzeń chrzanu (ok. 10 dkg), kwasek cytrynowy lub ocet winny 6-procentowy, sól, cukier, ewentualnie kminek do smaku 

Buraki wyszorować, ugotować lub upiec. Obrać ze skórki, poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z utartym chrzanem, doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie, cukrem i solą. Dodać ewentualnie łyżeczkę sparzonego wrzątkiem kminku. Do ćwikły można użyć tartego chrzanu dostępnego w sprzedaży.