Sałatka z kalafiora

SAŁATKA Z KALAFIORA

1 duży kalafior (60—70 dkg), sól, cukier, 2 jaja ugotowane na twardo, szklanki świeżej gęstej śmietany, 2—3 łyżki oliwy lub oleju (sojowego, słonecznikowego), pół łyżeczki musztardy kremskiej lub stołowej, ocet winny, sól, ewentualnie cukier, liście sałaty

Kalafior ugotować na półmiękko w osolonej wodzie z małym dodatkiem cukru. Wyjąć z wody, osączyć, podzielić na różyczki i ułożyć je na półmisku. Pozostałą część kalafiora gotować jeszcze kilka minut do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito przystawką robota kuchennego.

Przygotować sos. Jaja obrać ze skorupek, białka pozostawić, żółtka utrzeć wraz z musztardą, dodając stopniowo śmietanę. Następnie włożyć przetarty kalafior, wlać po trochu oliwę lub olej, doprowadzić do smaku solą, octem i ewentualnie, jeśli kto lubi, cukrem. Najlepiej sos zmiksować przystawką do miksowania. Polać różyczki kalafiora przygotowanym sosem, posypać posiekanymi
białkami. Wstawić do lodówki na 1/2—1 godz. Przed podaniem na stół sałatkę obłożyć liśćmi sałaty.


SAŁATKA Z KALAFIORA, PAPRYKI I MARCHWI

1 kalafior (30—40 dkg), 3—4 papryki konserwowe, 2 gotowane marchwie, 1 główka sałaty kruchej lub masłowej, 1/2 szklanki majonezu lub 1/2 szklanki majonezu pół na pół ze śmietaną, sól, pieprz, natka pietruszki, 1 jajo ugotowane na twardo

Kalafior ugotować na półmiękko i podzielić na różyczki. Pozostałą część pokrajać w dość dużą kostkę. Paprykę przeciąć na pół, usunąć pestki, pokrajać na paseczki. Marchew pokrajać w kostkę. Sałatę kruchą pokrajać na kawałki, masłową — na paski. Wszystkie składniki oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z majonezem, wyłożyć na salaterkę. Ubrać cząstkami jaja ugotowanego na twardo, paskami papryki i listkami pietruszki.


KALAFIOR W MAJONEZIE

1 duży kalafior, sól, cukier, 4/s szklanki gęstego majonezu, liście sałaty lub maia puszka groszku konserwowego, 2 pomidory, 2 jaja ugotowane na twardo

Duży, biały, ścisły, jędrny kalafior umyć, głąb krótko przyciąć i usunąć zielone liście. Ugotować na półmiękko we wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Ułożyć na okrągłym półmisku, polać sosem majonezowym, a wokoło ułożyć liście sałaty lub odcedzony groszek konserwowy, wymieszany z paroma łyżkami majonezu. Całość przybrać pomidorami i jajami ugotowanymi na twardo, podzielonymi na ćwiartki lub ósemki.