Sałatka z selera

SAŁATKA Z SELERÓW

2—3 średniej wielkości selery, 1 mała cebula lub po jednym pączku szczypiorku i koperku, 3—4 łyżki oliwy lub oleju, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, sól, pieprz, liście selera

Selery wyszorować, odciąć korzenie i ugotować w skórce lub obrane w osolonej wodzie. Można dodać do gotowania 2 łyżki octu, gdyż wówczas będą bielsze. Wystudzić, obrać ze skórki lub od razu pokrajać karbowanym nożykiem na plasterki. Układać warstwami na małym półmisku lub salaterce, każdą warstwę posypując posiekaną cebulą lub szczypiorkiem i koperkiem, oprószając pieprzem i solą oraz skrapiając oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny lub rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym. Ubrać liśćmi selera.


SAŁATKA Z SELERÓW I ZIEMNIAKÓW

1 seler średniej wielkości, 6—8 ziemniaków, pęczek szczypiorku, 3—4 łyżki oleju lub oliwy, kwasek cytrynowy lub ocet winny 6-procentowy, 1 łyżka musztardy stołowej lub 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, liście selera

Selery wyszorować, odciąć korzenie, ugotować w skórce podobnie jak podano w poprzednim przepisie. Ziemniaki umyć i również ugotować w skórce. Obrać, pokrajać na plasterki, słupki lub w kostkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (część zostawić do posypania) i sosem zrobionym z oliwy, oleju, musztardy i octu lub kwasku cytrynowego rozpuszczonego w wodzie albo z majonezem. Wyłożyć na salaterkę, posypać szczypiorkiem, ubrać liśćmi selera.


SAŁATKA Z SELERÓW I BURAKÓW

60 dkg selerów, 1 duży gotowany burak, 3 szklanki sosu majonezowego, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 1—2 lyżkl oliwy lub dobrego oleju, sok z cytryny, sól, pieprz, kilka łuskanych orzechów włoskich, ewentualnie kilka liści sałaty

Selery wyszorować, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, skrapiając sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Majonez wymieszać z musztardą, połączyć z utartymi selerami, ułożyć w kopczyk na niezbyt głębokiej salaterce i wstawić do lodówki na 1—2 godz. Buraki obrać, pokrajać na plasterki, skropić sokiem z cytryny i oliwą (olejem), przyprawić solą i pieprzem. Obłożyć selery plasterkami buraków, opierając jeden o drugi. Całość sałatki przybrać połówkami włoskich orzechów lub liśćmi sałaty.


SAŁATKA Z SELERA, JABŁEK I GROSZKU

40 dkg ugotowanych selerów, 2 jabłka, mała puszki zielonego groszku, 3/4 szklanki gęstego majonezu lub sosu tatarskiego, sól, pieprz, liście sałaty, 1—2 pomidory, natka pietruszki

Ugotowane i ostudzone selery pokrajać w kostkę lub paski jabłko — w kostkę. Groszek odcedzić (zalewę zużyć do innych potraw, np. do zupy), przelać na sicie zimną przegotowaną wodą i doskonale osączyć. Składniki wymieszać delikatnie przy pomocy dwóch widelców, doprawić solą i pieprzem oraz sosem majonezowym lub tatarskim i wstawić na 1 godz. do lodówki by całość przeszła smakiem sosu. Następnie wyłożyć na salaterkę wyłożoną liśćmi sałaty, przybrać pomidorami pokrajanym na plastry lub w cząstki oraz listkami pietruszki.