Sałatki amerykańskie

SAŁATKA AMERYKAŃSKA

25 dkg twardych, jędrnych pomidorów, 25 dkg ugotowanych ziemniaków, 25 dkg surowych, obranych selerów, sok z cytryny; 1 duża cebula cukrowa, 2 jaja ugotowane na twardo, liście selera lub pietruszka naciowa kędzierzawa
Sos vinaigrette: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, sól, pieprz

Zasadnicze składniki sałatki amerykańskiej (pomidory, ziemniaki, surowe selery) powinny być w równych proporcjach wagowych. Ziemniaki pokrajać na plasterki, pomidory — na cząstki (nadmiar soku i pestki odcisnąć), selery — w słomką i skrapiać je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem i sosem vinaigrette. Ułożyć w salaterce, przybrać krążkami cebuli, podzielonymi na pierścionki, cząstkami jaj ugotowanych na twardo i liśćmi selera lub pietruszki naciowej.


SAŁATKA AMERYKAŃSKA DIXIE

25 dkg ugotowanych ziaren kukurydzy, 70 dkg pomidorów, 1 cebula, 10 łuskanych orzechów włoskich natka pietruszki, sól, pieprz, 5 łyżek majonezu, 2—3 łyżki jogurtu, sok z cytryny, sól, pieprz

Ugotować kaczany kukurydzy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie, a następnie oddzielić z nich ziarna. Pomidory naciąć lekko z wierzchu na krzyż, zanurzyć na kilka sekund we wrzącej wodzie i obrać nierdzewnym nożykiem ze skórki. Przekrajać wzdłuż na pół, lekko odcisnąć z pestek oraz soku (który zużyć do innych potraw) i pokrajać następnie na ćwiartki lub ósemki Cebulę obrać, drobno posiekać. Orzechy grubo posiekać, kilka z nich zostawiając do ubrania. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, oprószyć solą i pieprzem. Przed podaniem polać majonezem wymieszanym z jogurtem i sokiem z cytryny i ubrać kawałkami orzechów. Przyprawiona sałatka me może długo stać, gdyż podpływa sokiem.