Sałatki z sera

SAŁATKA Z SERA I SZYNKI

25 dkg sera szwajcarskiego (ementalskiego lub grojera), 25 dkg szynki lub chudej kiełbasy szynkowej 
Sos: 6 łyżek oliwy łub oleju sojowego albo słonecznikowego, sok z cytryny, sól pieprz;
Do przybrania: 2 główki sałaty (środki), natka pietruszki, szczypiorek, koperek, estragon i bazylia

Przygotować sos vinaigrette z oliwy i soku z cytryny, doprawiając go solą i pieprzem. Ser i szynkę (albo chudą kiełbasę szynkową) pokrajać w kostkę, polać częścią sosu i wstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godz. Sałatę umyć, osączyć w ściereczce. Liśćmi ze środków główek wyłożyć wokoło salaterkę i skropić resztą sosu. W środku ułożyć sałatkę z szynki i sera, całość posypać posiekanymi ziołami.


SAŁATKA Z SERA, SZYNKI I GROSZKU

15—20 dkg sera tylżyckiego, warmińskiego, salami lub trapistów, 15—20 dkg szynki gotowanej, 15 dkg groszku konserwowego, 4—5 łyżek majonezu, musztarda, papryka, sól, liście sałaty, koperek lub natka pietruszki

Ser pokrajać w kostkę o wymiarach 2 X 2 X Vi cm, szynkę na małe kawałki; groszek odcedzić i bardzo dokładnie osączyć. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, oprószyć pieprzem, wymieszać z sosem majonezowym doprawionym musztardą, papryką i solą. Brzegi wyłożyć wokoło liśćmi sałaty, a sałatkę przybrać gałązkami koperku lub natki pietruszki.


SAŁATKA Z SERA I SELERA

25 dkg sera szwajcarskiego (ementalskiego lub grojera), 1 ugotowany średni seler, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, pęczek szczypiorku 
Sos: 2 łyżki oliwy lub oleju sojowego albo słonecznikowego, 2 łyżki soku z cytryny, 3—4 łyżki świeżej śmietanki, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz

Przygotować sos, ubijając trzepaczką lub miksując: oliwę, sok z cytryny, śmietankę i musztardę, doprawiając do smaku pieprzem i solą. Ser pokrajać w sztabki, ugotowany seler w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wymieszać składniki z sosem. Wyłożyć do salaterki i wstawić do chłodu na 1/2 – 1 godz. Przed samym podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.


SAŁATKA Z SERA I PARÓWEK

15 dkg sera gouda, 15 dkg parówek (cienkich), 8 dużych jagód, ciemnych winogron lub 4 duże dojrzałe śliwki, 1 łyżka drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki chudego homogenizowanego twarożku, 4—5 łyżek jogurtu, 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz, papryka

Ser pokrajać w drobną kostkę lub sztabki, a obrane parówki w cienkie krążki. Winogrona przeciąć na pół i wyjąć z nich pestki, śliwki wydrylować i pokrajać w paseczki. Twarożek rozetrzeć z majonezem, dodać jogurt, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką lub ostrą papryką — zależnie od gustu. Przygotowane składniki sałatki polać sosem, lekko wymieszać i wyłożyć do salaterki, Posypać z wierzchu siekanymi orzechami.


SAŁATKA Z SERA I KALAFIORA

25 dkg sera edamskiego lub gouda, 1 średniej wielkości zwarty, biały kalafior, sól, pieprz 
Sos: pól buteleczki jogurtu, 3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego, sok z cytryny, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, sól, pieprz, ewentualnie cukier, liście sałaty, 1—2 pomidory

Liście sałaty umyć, osączyć i osuszyć. Kalafior umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser pokrajać w drobną kostkę. Przygotować sos: jogurt wymieszać z olejem, doprawić sokiem z cytryny, solą. pieprzem i odrobiną cukru, dodać opłukane dokładnie osuszone i posiekane przyprawy ziołowe. Ser i kalafior wymieszać z sosem, ułożyć w salaterce, ubrać naokoło liśćmi sałaty i ćwiartkami pomidorów.


SAŁATKA KOPENHASKA

20 dkg sera rokpolu, 25 dkg ciemnych winogron, 10 dkg wyłuskanych orzechów włoskich, 2 mandarynki lub 1 pomarańcza, pół kieliszka białego wytrawnego wina lub mały kieliszek likieru

Ser pokrajać w drobną kostkę, winogrona przekrajać na połówki i wyjąć z nich pestki. Mandarynki lub pomarańczę obrać ze skórki, usuwając również białą błonkę. Cząstki pomarańczy przekrajać na połówki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i ułożyć w szklanej salaterce lub 4 czarkach. Przed podaniem skropić wytrawnym winem lub likierem. Sałatkę podawać bardzo zimną.


DUŃSKA SAŁATKA Z SERA

15—20 dkg sera tylżyckiego, warmińskiego, salami lub trapistów, świeży ogórek sałatkowy, główka sałaty, 3—i pomidory, 1 mały kalafior, 1—8 łyżek sosu vinaigrette lub majonezowego

Ser pokrajać w paski, liście umytej i osuszonej sałaty porozrywać na kawałki, umyty ogórek pokrajać na plasterki (nie obierać), umyte pomidory — na ćwiartki lub ósemki. Kalafior podzielić na różyczki. Wszystkie składniki. wymieszać i ułożyć w szklanej salaterce. Bezpośrednio przed podaniem polać je sosem majonezowym z cytryną, sosem vinaigrette lub majonezowym pół na pół z vinaigrette.