Ser topiony domowy

SER TOPIONY DOMOWY

50 dkg białego tłustego twarogu, 2 łyżki masła, 2 jaja, 1 łyżeczka kminku lub posiekany zielony koperek, ewentualnie papryka, pieprz, sól

Dobry, tłusty twaróg pokruszyć, włożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczką lub podziurkowanym papierem i postawić w ciepłym miejscu na 3—4 dni; codziennie mieszać drewnianą łyżką. Zgliwiały ser usmażyć w rondelku na maśle, mieszając aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wbić jaja. Doprawić do smaku solą i kminkiem lub koperkiem, a jeśli ktoś woli pikantniejszy smak — pieprzem lub papryką. Porcelanową miseczkę wypłukać zimną wodą, wlać do niej ser i wstawić do chłodu. Tak przyrządzony ser po wystudzeniu nadaje się do smarowania kanapek, szczególnie z razowego chleba. Można też ser wyjąć po 1—2 dniach z miseczki i obsuszyć, wtedy nadaje się do krajania.