Ser żółty

Często podaje się na przekąskę ser podpuszczkowy, popularnie zwany u nas żółtym, bez żadnych dodatków. Trzeba wówczas zwrócić uwagę na odpowiednie jego podanie. Ser pokrajać na dość grube, równe plastry, które można przyciąć w formę prostokątów, pasków lub trójkątów i ładnie ułożyć na deseczce lub płytce porcelanowej albo na małym półmiseczku. Można je posypać cienko z jednego boku mieloną papryką, a półmisek przyozdobić gałązkami pietruszki naciowej.

Efektownie wygląda też ser pokrajany w sztabki o wymiarach 1 X 2 X 8 cm, które można układać warstwami jedną na drugiej, pod kątem prostym w stosunku do siebie. Taki stos wygląda bardzo dekoracyjnie.

Przygotowany w opisany sposób ser podaje się do wina, piwa lub cocktailów; może też wchodzić w skład zimnego bufetu.

PÓŁMISEK SERÓW

Jest to bardzo smaczna i łatwa do przygotowania przekąska, niezbyt jeszcze u nas rozpowszechniona. W jej skład wchodzą różne gatunki dojrzewających serów podpuszczkowych twardych, półtwardych i miękkich oraz dodatki: owoce, pieczywo i masło.

Półmisek serów podaje się zwykle w dwu wersjach, łagodnej lub pikantnej. W skład pierwszej wchodzą sery o delikatnym smaku, a więc: z twardych — edamski, gouda i ementalski, topione serki smakowe, np. cheddar, z miękkich — camembert i brie. Z owoców podaje się winogrona, jabłka, gruszki, śliwki oraz orzechy włoskie. Odpowiednim dodatkiem jest razowy chleb na drożdżach typu graham i masło w kulkach. W wersji pikantniejszej mają zastosowanie sery o ostrzejszym smaku: z twardych — tylżycki, myśliwski, turystyczny, mazurski, Z półtwardych — rokpol, z miękkich — limburski i romadur.

Jako garnitur towarzyszą im pomidory, rzodkiewki, owoce papryki, ogórki konserwowe i oliwki. Stosownym dodatkiem są słone paluszki lub obarzanki, razowe pieczywo i masło.

W praktyce nie przestrzega się tak ściśle tego podziału i często podaje się równocześnie sery o łagodniejszym i ostrzejszym smaku, aby każdy mógł dobrać sobie najbardziej odpowiadający mu gatunek, a dodatki w postaci owoców i warzyw uzależnia się od sezonu i aktualnej podaży na rynku. Najstosowniejszym napojem do serów jest wytrawne czerwone lub różowe wino. W niektórych krajach przyjęte jest. również podawanie do serów piwa. Poniżej podano 2 zestawy półmiska serów.