Sputnik i korki z sera

SPUTNIK Z SERA EDAMSKIEGO

15—20 dkg sera edamskiego, 1 duża pomarańcza lub grapefruit, Jasne i ciemne winogrona, czereśnie lub wiśnie z kompotu lub nalewki, cząstki mandarynki, pomarańczy lub plasterki ananasa

Odciąć ze spodu umytej i wytartej pomarańczy lub grapefruita plasterek, aby owoc można było pionowo ustawić. Wbijać na wykałaczki lub szpadki do przekąsek przygotowane owoce oraz kawałki sera. Cząstki grapefruita, mandarynki lub pomarańczy obrać ze skórki do „żywego” miąższu, a następnie cząstki mandarynki można dawać całe, a pomarańczy lub grapefruita dzielić na 2—3 kawałki. Na każdej szpadce powinna znajdować się u dołu kostka sera, a nad nią — owoc. Wykałaczki czy szpadki wbić w pomarańczę lub grapefruit. Podawać na okrągłej deseczce.


KORKI Z SERA

35 dkg sera (rokpol, edamski, gouda, ementalski, tylżycki, trapistów), dodatki do wy boru: połówki orzechów włoskich, jagody jasnych i ciemnych winogron, śliwki świeże, mrożone, marynowane lub z kompotu, wiśnie z kompotu, oliwki, papryka konserwowa, cebulka marynowana, pomidory, cząstki mandarynki, pomarańczy, plasterki ananasa, majonez, pasta pomidorowa

Ser pokrajać na grube plastry, które ciąć na paski wzdłuż, a następnie w poprzek, by otrzymać kostki o bckach 2 X 2 X 1 cm.

Z podanej ilości sera, czyli 15 dkg, otrzymuje się ok. 18 korków. Przygotować dodatki: orzechy posmarować od spodu masłem, śliwki, wiśnie i oliwki wydrylować, paprykę pokrajać w kwadraciki, cząstki mandarynki lub pomarańczy obrać z białej skórki, zostawiając sam miąższ. Następnie nabijać na wykałaczkę lub szpadkę wybrany owoc i kostkę sera. Układać na małych podłużnych tackach rzędami, np. rząd korków ze śliwkami, z orzechami, z papryką. A oto kilka innych propozycji:

• Korki rokpolu przygotowuje się z dodatkiem połówek orzechów włoskich, jagód jasnych lub ciemnych winogron, świeżych, mrożonych lub kompotowych śliwek, połówek oliwek przybranych różyczką gęstego majonezu.

• Korki z sera ementalskiego przyrządza się z połówkami orzechów włoskich łub kawałkami gruszek,

• Korki z sera gouda dobrze smakują z kawałkami jabłek, gruszek, bananów, selerów, z orzechami włoskimi lub laskowymi i z fistaszkami.

• Korki z sera edamskiego łączy się z takimi dodatkami, jak jabłka, ananasy, banany, wiśnie, młoda cebula, rzodkiewki, pomidory.

• Korki z sera tylżyckiego, trapistów, salami, warmińskiego, przyrządza się z rzodkiewkami, pomidorami, papryką, ogórkami, oliwkami, cebulami marynowanymi, pastą pomidorową lub natką pietruszki.


JEŻYKI Z KORKÓW Z SERA

Korki z sera można podawać w podobny sposób, jak w poprzednim przepisie, używając zamiast pomarańczy dużego jabłka, dużej bułki lub małej główki czerwonej kapusty.

Korki robi się wtedy z sera i pikantnych dodatków, np. oliwek, kawałków ogórka konserwowego czy czerwonej papryki konserwowej, marynowanych pieczarek lub innych grzybów, kawałków kabanosa, szynki itp. Zamiast sera edamskiego lepiej wtedy użyć serów o ostrzejszym smaku, jak grojer, tylżycki lub trapistów. Jest to efektowna, niezbyt pracochłonna zakąska, stanowiąca ozdobę stołu lub zimnego bufetu.