Surówki

SURÓWKA Z CYKORII I JABŁKA

25 dkg cykorii, 1 średniej wielkości jabłko (ok. 15 dkg), 1/2 szklanki jogurtu, 1—2 łyżki majonezu, pól łyżeczki koncentratu pomidorowego, sok z połowy małej cytryny, sól, cukier, pieprz, natka pietruszki

Zrobić sos z jogurtu, majonezu, przecieru pomidorowego i soku z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Oczyścić i opłukać cykorię, ściąć piętki. Pokrajać je w poprzek na cienkie plastry. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach lub poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać z sosem i przybrać natką pietruszki.


SURÓWKA DZIAŁKOWA

1 główka sałaty, 1 pęczek rzodkiewek, 1—2 młode kalarepki, 1 nieduży ogórek (wężowy), 2—3 pomidory, sok z cytryny, 1 łyżeczka musztardy kremskiej, 1 łyżeczka miodu, 3—4 łyżki śmietany lub jogurtu albo kefiru

Sałatę opłukać i osączyć. Rzodkiewki umyć i poszatkować. Kalarepki obrać, pokrajać na plasterki. Ogórek umyć i podrapać skórkę widelcem wzdłuż, by utworzyły się białe nacięcia, a następnie pokrajać na plasterki. Pomidory umyć i pokrajać na ćwiartki lub ósemki. Przygotować sos z soku z cytryny, musztardy i śmietany lub jogurtu albo kefiru. Doprawić miodem, solą i pieprzem; w braku miodu można dać trochę cukru. Przyrządzając sos, można zastąpić śmietanę oliwą lub olejem. Podłużny lub okrągły półmisek wyłożyć liśćmi sałaty Układać oddzielnie każde warzywo, starając się, by powstała ładna kompozycja kolorystyczna. Przyprawić sosem i zaraz podawać.


SURÓWKI Z RÓŻNYCH WARZYW NIE MIESZANE

W podobny sposób, jak podano w przepisie na surówkę działkową, można podać i inne warzywa, układając je po rozdrobnieniu obok siebie grupami i dobierając starannie kolory. Warzywa skrapia się sokiem z cytryny lub innym naturalnym kwasem, np. z kwaszonych ogórków. Oddzielnie podaje się oliwę, sos majonezowy lub vinaigrette, sól i pieprz.

A oto różne propozycje:

  • Marchew, jabłka, sałata zielona, pomidory – skropione sokiem cytrynowymi do ubrania: kilka plasterków pomarańczy i siekane orzechy.
  • Ogórek surowy w skórce, ogórek kwaszony bez skórki, rzodkiewka, rzodkiew, pomidory, zielona cebula – skropione sokiem z kwaszonych ogórków lub sokiem z cytryny; do ubrania: natka pietruszki, liście selera.
  • Kapusta czerwona (skropiona po rozdrobnieniu sokiem z cytryny), kapusta kwaszona, rzodkiewka, jabłka, cebula zielona lub pory – skropione sokiem z cytryny lub kwaszonej kapusty, do ubrania: natka pietruszki, do posypania kapusty: kminek.

SURÓWKA Z SELERA, JABŁEK I ORZECHÓW WŁOSKICH

25 dkg selerów, 1—2 jabłka, 5 dkg łuskanych orzechów włoskich, sok z cytryny, 3—4 łyżki gęstego sosu majonezowego, sól, pieprz, ewentualnie cukier, liście sałaty, natka pietruszki

Zdrowe, jędrne selery (najlepiej z odmiany jabłkowych lub alabastrowych) wyszorować, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka obrać, poszatkować lub również zetrzeć na tarce. Jabłka i selery już w czasie ucierania skrapiać sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wymieszać z sosem majonezowym, doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Ułożyć na szklanej salaterce wyłożonej liśćmi sałaty, posypać posiekanymi orzechami i natką pietruszki.