Zimne przekąski z jaj

Jaja mają duże zastosowanie przy sporządzaniu przekąsek. Są bardzo chętnie podawane i spożywane, zwłaszcza w okresie ich największej podaży — wiosną i latem. Koniecznym warunkiem jest ich bezwzględna świeżość. 

Jaja przyrządza się gotując na twardo lub półtwardo i w „koszulkach” (poszetowe). Do gotowania na twardo używa się jaj kilkudniowych; 1—2-dniowe bardzo trudno się obierają. Natomiast najświeższe jaja doskonale nadają się do gotowania „w koszulkach”, ponieważ nie rozpływają się.

Jako dodatków dekoracyjnych używa się warzyw w kolorze zielonym lub czerwonym (sałata, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, pomidory, papryka zielona lub czerwona) — barwy te najlepiej harmonizują z bielą jaj i żółtawą barwą sosów.

Przykładowe przekąski z jaj:

MUCHOMORKI Z JAJ

4 jaja ugotowane na twardo, 4 jędrne, średniej wielkości pomidory, 4 łyżki sosu majonezowego lub tatarskiego, liście sałaty

Jaja obrać ze skorupek i odciąć z szerszego końca plasterek białka. Pomidory — dopasowane wielkością do rozmiarów jaj — przeciąć w poprzek w połowie lub nie:o poniżej połowy wysokości. Górne części pomidorów wydrążyć, osączyć na sicie by spłynął nadmiar soku, a potem nakryć nimi ustawione pionowo jaja. Odcięte plasterki białka posiekać i posypać nim „kapelusze muchomorków”. Ustawić na podkładzie z sosu majonezowego lub tatarskiego, przybrać wokoło liśćmi sałaty.

JAJA W MAJONEZIE Z OGÓRKAMI I POMIDORAMI

4 jaja ugotowane na twardo, 1 ogórek sałatkowy 4 pomidory, 6—8 łyżek gęstego sosu majonezowego, sok z cytryny, 1 łyżka oliwy lub oleju, natka pietruszki, pieprz, sól

Na środku okrągłego półmiska wylać porcję gęstego majonezu Jaja ostudzić w zimnej wodzie, obrać i pokrajać na ćwiartki. Ułożyć je w rozetę na majonezie. Ogórek umyć, wytrzeć i pokrajać w kostkę nie obierając ze skórki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekrajać na pół, lekko odcisnąć sok, usunąć pestki i pokrajać również w kostkę. Wokoło jaj ułożyć wianuszek z ogórków, a po ich zewnętrznej stronie — następny — z pomidorów. Oliwę lub olej wymieszać z niepełną łyżką soku z cytryny, dodać soli i pieprzu, skropić tym sosem ogórki i pomidory. Udekorować gałązkami  pietruszki.